Vápník v lidském těle plní důležité funkce, odpovídá za tvrdost a pevnost lidských kostí, má podíl na správné funkci nervové a svalové soustavy, na činnosti srdce a srážlivosti krve. Největší tělesná zásoba vápníku (asi 99%) je v kostech a zubech, zbytek vápníku je rozpuštěn v tělních tekutinách.
S přibývajícím věkem se schopnost vstřebávat vápník zhoršuje. Dochází k poklesu hladiny vápníku v krvi, což stimuluje příštítná tělíska k produkci parathormonu. Tento hormon má za následek zvýšené odbourávání vápníku z kostí (osteoresorbce). Kost se stává křehčí a náchylnější ke zlomeninám, vzniká osteoporóza.
Vápník je důležitý v prevenci rozvoje osteoporózy a zároveň je i základním lékem ve všech léčebných režimech osteoporózy. Pokud nelze dosáhnout požadované hladiny vápníku stravou nebo při intoleranci mléčných výrobků je nutné jeho doplnění formou léčivých přípravků či doplňků stravy. Dávkování vápníku je individuální podle složení jídelníčku. Kvůli lepší vstřebatelnosti by jednotlivá dávka podaná v lékové formě neměla přesáhnout 500 mg. Vápník je lepší podávat navečer, protože se tak sníží noční zvýšená hladina parathormonu a tím se příznivě ovlivní odbourávání vápníku z kostí.
Obsah vápníku v potravinách:
Potravina |
Obvyklá porce |
Obsah vápníku v porci (mg) |
Vejce - žloutek (1ks = 20g) |
1 ks |
28 |
Sýr Ementál |
30 g/2 plátky |
266 |
Sýr Eidam 30% tuku v sušině |
30 g/2 plátky |
207 |
Sýr Niva |
40 g |
254 |
Tvaroh měkký tučný |
100 g |
366 |
Jogurt bílý |
150 g |
270 |
Čokoláda bílá |
100 g |
187 |
Fíky sušené |
100 g |
193 |
Květák |
120 g |
246 |
Mandle - jádra |
26 g/12 mandlí |
62,4 |
Sýr Lučina |
15 g/1 lžička |
43 |
Sýr žervé |
15 g/1 lžička |
48 |
Sardinky v oleji |
100g |
354 |
Sýr Hermelín |
40 g |
63 |
Kefír |
225/1 sklenice |
270 |
Kapusta |
120 g |
138 |
Mléko polotučné - 2 % tuku |
210 g/1 sklenice |
235 |
Brokolice |
120 g |
126 |
Tvaroh měkký netučný |
100 g |
101 |
Špenát |
100 g |
81 |
Pór |
100 g |
80 |
Kukuřičné lupínky |
100 g |
68 |
Vejce (100g = 2 ks) |
100 g/2 ks |
60 |
Ovesné vločky |
100 g |
56 |
Zelí bíle |
100 g |
46 |
Doporučený příjem vápníku: děti: 210-800 mg/den, dospívající: 1300-1500 mg/den, dospělí do 50 let: 800-1000 mg/den, dospělí nad 50 let: 1200-1500 mg/den, těhotné a kojící ženy: 1200 mg/den.
Vitamin D
Vitamin D je důležitý pro vstřebání vápníku z potravy, příp. léčivých přípravků nebo doplňků stravy. Dále je velmi důležitý pro svaly a svalovou koordinaci, tím navíc snižuje riziko pádů a zlomeniny kostí. Nedostatek vitaminu D v dětství se projevuje jako křivice, v dospělosti osteomalacií, tzv. měknutím kostí. Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.
Vitamin D se tvoří v kůži po vystavení pokožky slunci (ultrafialovému B záření). K zajištění dostatku vitaminu D obvykle stačí na 10-15 minut denně vystavit svůj obličej a paže slunci (mimo dobu, kdy je sluneční záření nejintenzivnější mezi 10-15h ). Vitamin D můžeme získat i potravou. Potrava s obsahem vitaminu D nabývá na významu v zimě, kdy se nevystavujeme slunci. Lidé starší 60-ti let a ti se zvýšeným rizikem osteoporózy by měli zvláště v zimním období užívat přípravky s obsahem vitaminu D, protože trpí velmi často jeho nedostatkem.
Obsah vitamínu D v potravinách:
Potravina 100g |
Vitamin D (IU) |
Ryby a plody moře |
|
Losos |
480 |
Makrela |
120 |
Pstruh mořský |
440 |
Sardinka |
400 |
Sardinky v oleji |
200 |
Sardinky v tomatu |
320 |
Sleď nakládaný |
640 |
Sleď |
920 |
Sumec |
20 |
Šproty |
520 |
Štika |
40 |
Treska |
40 |
Tuňák |
240 |
Tuňák v oleji |
120 |
Úhoř |
1600 |
Uzený losos |
200 |
Mléko a mléčné výrobky |
|
Ementál 45% |
120 |
Gouda |
40 |
Hermelín |
12 |
Jogurt bílý 3,5% |
2,4 |
Máslo |
40 |
Mléko plnotučné |
0,8 |
Parmezán |
24 |
Šlehačka |
40 |
Tvaroh tučný |
8 |
Pozn. Doporučený denní přívod vitamínu D je 400 IU do 50 let věku a 800 IU nad 50 let věku.
Mgr. Martina Dulavová a kol.
Ústavní lékárna IKEM
Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.
VYUŽIJTE ON-LINE PORADNU
Ptejte se odborných farmaceutů na oblast léčiv on-line. Rádi Vám zodpoví dotazy související se správným užíváním, dávkováním či (ne)vhodným užíváním léků či lékovými interakcemi nebo s dalšími tématy z oblasti lékárenství. Poradna je anonymní, pro rychlejší a co nejpřesnější odpověď je třeba vyplnit potřebné informace o Vás.