Žlučník je důležitý, nikoliv nepostradatelný, orgán trávicího traktu. Je to vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater. Jeho úkolem je skladování a úprava (zahušťování) žluče, která vzniká v játrech. Žluč je vylučována po jídle na nervový popud. Podílí se hlavně na trávení a vstřebávání tuků, ale také spolu se šťávou slinivky břišní (pankreatická šťáva) neutralizuje žaludeční trávicí šťávy, a tím chrání střevo před poškozením.
Příznaky bolesti žlučníku, žlučníkové koliky
Nepříjemný, bolestivý stav provázející různé onemocnění žlučníku (např. žlučníkové kameny, zánět žlučníku, bahno nebo písek ve žlučníku, ucpání žlučovodů aj.) se může projevovat následovně:
- výrazný pocit plnosti břicha
- napětí, bolesti v okolí pravého podžebří nebo okolo pravé lopatky
Výše uvedené projevy může předcházet nebo doprovázet říhání, škytání nebo zvracení.
Při intenzivní bolesti břicha je vždy potřeba vyhledat lékaře, který určí diagnózu a další léčebný postup.
Žlučníkové kameny (cholelithiasa)
Poměrně časté onemocnění postihující vysoké procento obyvatelstva všech věkových kategorií i pohlaví. Statisticky náchylnější jsou ženy, s věkem kolem 60 let vlivem hormonálních změn. Žlučníkové kameny mohou způsobovat žlučníkové bolesti, ale taky o jejich existenci postižený neví a objeví se náhodně při podrobnějším vyšetření. Na vzniku onemocnění se podílí řada rizikových faktorů: rodinná zátěž, obezita, nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků, cukrů a malým podílem vlákniny, opakovaná těhotenství.
Pokud kameny začnou způsobovat problémy je potřeba je odstranit. Odstranění v současné době probíhá chirurgicky, kdy se odstraní celý žlučník. Většina operací probíhá laparoskopicky. Další metodou je metoda ERCP – endoskopická retrográdní cholangiopankreatografii.
Jedná se o vyšetřovací a léčebnou metodu pro onemocnění žlučových cest a slinivky břišní. Výhodou miniinvazivních metod operací je nižší riziko pooperačních komplikací, rychlejší hojení ran, rychlejší rekonvalescence pacienta.
Žlučníkový zánět (cholecystitis)
Zánět žlučníku vzniká na základě podráždění žlučníkové stěny vlivem již existujícího onemocnění (žlučníkové kameny, písek nebo bahno) anebo vlivem mikrobiálního působení. Mikroby se do žlučníku dostávají dvěma způsoby. Tím prvním je prostřednictvím tepny, kdy se krví dostanou mikroorganismy do žlučníku. Druhou cestou jsou vývody do tenkého střeva. Nejčastěji se můžeme setkat s mikroorganismy jako E. Coli, salmonela, tyfus a různé streptokokové infekce.
Příznaky zánětu bývají intenzivní bolesti, zvracení a teplota. S rozvíjejícím zánětem se potíže zhoršují. Léčba zánětu žlučníku patří vždy do rukou lékaře. Uvedené příznaky nepodceňujte, vždy vyhledejte lékaře.
Bahno a písek ve žlučníku
Tento stav bývá předstupeň žlučníkových kamenů. Žluč se v tomto případě formuje do tvaru připomínající svou strukturou bahno či písek.
V následujících řádcích si ve stručnosti shrneme principy a základy léčby žlučníkových potíží.
Žlučníková dieta
Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Její dodržování je významnou prevencí potíží, bývá součástí regeneračního období po operaci či akutním projevu onemocnění. Modelové jídelníčky jsou k dohledání na internetu. Obecnou zásadou je vyhýbat se smaženému, tučnému, kořeněnému jídlu. Vhodnou přípravou jídel je vaření, dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku. Složit si jídelníček zvládnete i sami, pokud ve stravě obsadíte zvláště vhodné potraviny uvedené níže.
Vhodné potraviny | Nevhodné potraviny | |
Maso | Netučné, telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková), ryby, krůtí, králičí, kuřecí | Tučná masa |
Mléčné výrobky | Nízkotučné až polotučné dle snášenlivosti, zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýr | Vysokotučné |
Ovoce | Banán, meruňky, jablko bez slupky, pomeranč, broskve, třešně | Bobulovité ovoce - ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, datle, rybíz; jablečné slupky, kokos |
Zelenina | Mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, patison, červená řepa, hlávkový salát a jiné listové saláty, čínské zelí; v menším množství – mladé kedlubny, květák, brokolice | Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója); nadýmavá a těžce stravitelná zelenina – hrášek, paprika, okurka, kapusta, ředkvičky, zelí, cibule, česnek |
Uzeniny | Šunka, dietní párky | Tučné uzeniny |
Pečivo | Nejlépe bílé pšeničné pečivo – housky, rohlík, veka, vánočka, piškoty | Čerstvé kynuté pečivo (chléb, koláče); celozrnné pečivo |
Koření | Vegeta, kmín, bobkový list, kari, majoránka, bylinky, rajský protlak | Česnek, pálivá paprika, chilli, sojová omáčka, hořčice, tatarka, majonéza |
Tuky | V malém množství – máslo, kvalitní oleje | Sádlo, přepalované tuky, špek |
Nápoje | Čaj, neperlivé vody, bílá káva, ředěné ovocné šťávy, slabé kakao | Alkohol, zrnková káva, perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy |
Přílohy | Brambory, bramborová kaše, rýže, jemný knedlík, těstoviny | Hranolky a jiné smažené přílohy |
Moučníky | Pudink, kaše – rýžová, vločková nebo pohanková, nákypy, med | Krupicová kaše, sušenky, oplatky, čokoláda |
Těsta | Piškotové, tvarohové, odpalované | Kynuté |
Bylinky vhodné při žlučníkových potížích
Bylinná terapie může být podpůrnou metodou při žlučníkových obtížích. Bylinky mohou mít cholerektické účinky (zvyšují tvorbu žluči); cholekinetické účinky (zvyšují sekreci žluče do střeva); spasmolytické účinky (odstraňují křeče). Existují různé žaludeční, žlučníkové směsi nebo můžete využít jednu z mnoha vhodných bylinek. Mezi vhodné bylinky patří:
- artyčok kardový
- máta peprná
- smetanka lékařská
- měsíček lékařský
- jablečník obecný
- řepík lékařský
- smil písečný
- boldovník vonný aj.
Léčivé přípravky k tlumení žlučníkových potíží dostupné v lékárnách
Jak je již uvedeno výše, léčba žlučníkových potíží spadá především do kompetence lékařů. Lékař má na výběr z několika přípravků vázaných na recept. Jako doplněk léčby nebo v případě nekomplikovaných potíží Vám může pomoci i některých z přípravků dostupných bez lékařského předpisu. Výčet základních přípravků včetně dávkování je uveden níže.
Po obdržení léčivých přípravků si vždy pročtete příbalový leták a dodržujte správné dávkování!
FebicholⓇ
- Charakteristika a složení: fenipentol - syntetická látka odvozená od účinných látek známého koření kurkumy, zvyšuje produkci žluči
- Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a mladistvé starší 16 - ti let je 200 mg (tj. 2 tobolky) až 3krát denně, nebo 200 mg (tj. 2 tobolky) před jídlem jednorázově.
IsocholⓇ
- Charakteristika a složení: Hymekromon uvolňuje křeče a zvyšuje produkci žluče
- Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a děti starší 14 let je 400 mg (tj. 1 dražé) až 3 krát denně.
RowacholⓇ
- Charakteristika a složení: směs silic zvyšuje produkci žluče a odstraňuje křeče. Přispívá k rozpouštění cholesterolových žlučových kamenů a zabraňuje vzniku kamenů nových. Žlučopudný účinek tohoto přípravku zvyšuje tvorbu inzulinu a tak pomáhá stabilizovat celkový stav diabetiků.
- Dávkování: Tobolky - Dospělí: 3 - 4x denně 1 tobolku; děti od 6 do 12 let: 1 až 2 krát denně 1 tobolku; nejlépe před jídlem.
- Kapky- Dospělí: 4 - 5x denně 3-5 kapek; děti od 6 do 12 let: 3 až 4 krát denně 1 - 2 kapky
IberogastⓇ
- Charakteristika a složení: směs tekutých extraktů z 9 bylin, přípravek odstraňuje křeče a zklidňuje celkově celý trávicí trakt.
- Dávkování: děti od 6 - ti let při potížích až 3x denně 10 kapek; dospělí až 3x denně 20 kapek¨.
GaspanⓇ
-
Bylinný přípravek obsahující krom jiných bylinek i mátu – uleví od křečí, trávicích potíží spojených
s pocity plnosti a nadýmáním. -
Dávkování: Dospělí a dospívající od 12 let: 2x denně 1 tobolka. Užívejte nejlépe ráno a v poledne minimálně 30 minut před jídlem. Tobolku spolkněte vcelku – nekousejte a zapijte dostatečným množstvím tekutiny. Přípravek se užívá do ústupu příznaků, obvykle po dobu 2 až 4 týdnů. Pokud příznaky přetrvávají po 2 týdnech léčby nebo se zhoršují, musíte se poradit s lékařem.
Nakonec mi už zbývá popřát Vám, ať Vás žlučník nezlobí. Pokud však potíže přijdou, vždy se obraťte s důvěrou na svého lékárníka a lékaře, kteří Vám poradí a pomohou.
Autor: Mgr. Veronika Hřivnáčová, Lékárna Dr. Max, Opava
Revize (červenec 2024): PharmDr. Lucie Malečová, Ústavní lékárna IKEM, Praha
Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.
VYUŽIJTE ON-LINE PORADNU
Ptejte se odborných farmaceutů na oblast léčiv on-line. Rádi Vám zodpoví dotazy související se správným užíváním, dávkováním či (ne)vhodným užíváním léků či lékovými interakcemi nebo s dalšími tématy z oblasti lékárenství. Poradna je anonymní, pro rychlejší a co nejpřesnější odpověď je třeba vyplnit potřebné informace o Vás.